VvE Lindeplein en duurzaamheid

VvE Lindeplein te Brunssum neemt diverse maatregelen om duurzamer te worden.
 
Tijdens de ALV in april 2019 werd door de leden van Vve Lindeplein 4 aangegeven dat zij graag wilden onderzoeken of zij voor een energiebespaarlening in aanmerking zouden komen. 
 
Samen met de technische commissie van de VvE is Bovens Bouwadvies aan de slag gegaan. Men kwam al snel tot de conclusie dat er meerdere mogelijkheden waren om dit te realiseren. 
 
Omdat er in de komende jaren ingrijpend werk nodig zou zijn aan het dak, was dit al een 1e stap. Namelijk: Extra dakisolatie.
Een 2e stap zou zonnepanelen worden, hiervoor werden direct meerdere offertes opgevraagd. 
 
Tijdens een van de technische-commissie vergaderingen werd aangegeven dat van de 16 appartementen er 15 nog op VR-ketels draaiden. Dit gaf nog eens extra mogelijkheden. 
 
Dit was voldoende voor het aangaan van de energiebespaarlening via het Nederlands Energie bespaar Fonds (NEF). 
Al snel volgde groen licht vanuit NEF en kon men aan de slag gaan. 
 
In oktober 2020 werd het startschot gegeven voor een hele reeks aan werkzaamheden. Als eerste moesten de rookgaskanalen geschikt worden gemaakt voor de nieuwe ketels. Dit gebeurde in 4 etappes van elke keer 4 appartementen. Hieraan gekoppeld werden direct de dakventilatoren vervangen door energiezuinigere types. De werkzaamheden aan rookgaskanaal, cv-ketels en dakventilatoren werden uitgevoerd door Total Project Care.
 
Daarna volgde het dak. In de voorbereiding werd duidelijk dat de bestaande boeiboorden asbesthoudend waren. Hiervoor moest flink ingegrepen worden en waren enkele appartement ook een paar uur niet bereikbaar. Alvorens de werkzaamheden konden worden uitgevoerd, diende men ook de zonwering en de tussenschotten op de balkons te verwijderen, hiervoor werd de hulp van Wierts BV ingeroepen. Nadat dit was gebeurd kon Ummels Dakdekkersbedrijf verder met het removeren van het dak. Het dak werd voorzien van een extra isolatielaag en nieuw bitumen, randafwerkingen werden compleet vernieuwd. De nieuwe boeiboorden kregen direct een moderne en strakkere look. 
 
Direct hierop aansluitend volgde Petec Solar, zij plaatsten maar liefst 53 zonnepanelen, die gebruikt worden voor de stroom van de algemene ruimtes (17.000 Kwh). De VvE zal na het in gebruik nemen van de installatie “0 op de meter” gaan krijgen.